De oorsprong van Vedic Art ligt in de Vedische geschriften. Die geschriften zijn het best bewaard gebleven in India.

Maharashi Mahesh Yogi (+2008), verspreider van de Transcendente Meditatie in het Westen, gaf deze oude Vedische kennis, die verband houdt met creatieve expressie, door aan de Zweedse kunstenaar Curt Källman. Hij vroeg Curt Källman deze kennis door te geven. IN 1988 startte Curt (+2010) een unieke school in Zweden op het eiland Öland.

Curt Källman ontwikkelde zeventien principes die je al schilderend bij de hand nemen. Deze principes helpen je om je te herinneren hoe jij creatief kan uitdrukken wat reeds in jou leeft.

Wanneer je deze zeventien principes, van punt naar oneindigheid, ervaart en het proces doorloopt, kom je in een dieper contact met je gevoelens, je komt meer en meer thuis bij jezelf en kan je het proces van creatie op een dieper niveau beleven; je verruimt je bewustzijn en zo ontmoeten kunst en het leven elkaar.

“Vedic Art is niet bedoeld om te leren schilderen. Neen, Vedic Art herinnert ons hoe te schilderen en niet alleen om ons te herinneren hoe kunst gecreëerd kan worden. Wanneer we over deze zeventien principes van kunst horen, beginnen we ons vanaf het allereerste moment het hele verhaal van het leven te herinneren: waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Vedic Art bevat een navigatiemap. Gebruik het kompas dat je in je hersenen hebt en vind de weg naar de kamer van vrede in je hart. Dan, als je jouw penseel dipt in licht, ruimte en geluk, zal eeuwigheid geschilderd worden. Als je dan jouw kunstwerk binnengaat, in je zelfreferende  dialoog, zal je de code vinden die zegt hoe het leven geleefd kan worden en hoe een kunstwerk deuren kan openen in de wereld en op aarde.”
Curt Källman, 1 november 2004